Tour L'Afrique du Sud part 1 - Reisverslag uit Malkerns, Swaziland van Max Leeuwen - WaarBenJij.nu Tour L'Afrique du Sud part 1 - Reisverslag uit Malkerns, Swaziland van Max Leeuwen - WaarBenJij.nu

Tour L'Afrique du Sud part 1

Door: Max

Blijf op de hoogte en volg Max

01 September 2013 | Swaziland, Malkerns

Zo, weer eens een teken van leven! Ik zit nu in men nieuwe huis in Pretoria met men nieuwe huisgenoten. Lekker huisje met n zwembad, alles erop en eraan. Alleen bed dat tekort is… De eerste 2 dagen (donderdag en vrijdag) was ik hier in men eentje omdat de andere 4 gasten al volop met hun stage’s bezig zijn. Donderdag de hele dag vast gezeten in het huis omdat ik nog geen sleutel had en iedereen dus weg was-_-. Maar ja, anyway, de reis met Jis. Hij was echt super, we hebben allebei een maand echt genoten.

We begonnen de trip in de ochtend van 30 juli, naar een lange vlucht van weinig slaap en waarin ik veelal in gevecht was met mijn benen en de stoel voor me. Gelukkig hadden de stewardessen medelijden en mochten we naar een plek waar we 3 stoelen voor ons samen hadden. Helaas voor mij was het vooral Jiske die hier goed gebruik van maakte, haha. Eenmaal op het vliegveld aangekomen haalde we snel onze huurauto op en vertrokken naar Sabie. We maakte al snel kennis met de manier van rijden hier in Zuid-Afrika, ze rijden links, standaard ong 20 km te hard en doorgetrokken strepen tellen hier niet.
De volgende ochtend werden we wakker in Zuid-Afrika! In Sabie hebben we een lekker dagje gewandeld langs allerlei watervalletjes en zijn werd ons door de bevolking verteld dat het winter was. (wij liepen in t’shirts terwijl zij de mutsen en wanten uit de kast hadden getrokken) ’s middags reden we door naar Graskop, een klein dorpje daar in de buurt maar waar we wel konden kamperen. In graskop ook een lekkere dag gewandeld waarbij we halverwege de wandeling een mooie waterval tegenkwamen, we hadden onze zwemkleding bij ons en zijn lekker een uurtje wezen zwemmen bij de waterval. Helaas was het water wel winters want na een 5 minuten in het water begonnen we langzaam blauw te worden.
Na 2 nachtjes in Graskop zijn we doorgereden richting de “Blyde River Canyon” een reusachtige vallei met prachtig uitzicht. Hier hebben we lekker geluncht op t randje van de vallei en we reden door richting het Kruger park. Ong 10 km na de vallei waren de eerste wilde dieren gespot, de eerste rode bavianenkont kwam uit de bosjes lopen en al snel volgde een hele groep. Later in de middag reden we langs een Afrikaans resort, omdat we geen zin meer hadden om door te rijden vroegen we hier of we konden kamperen. We konden onze tent op zetten bij een chalet maar omdat ze het douchegebouw aan het renoveren waren konden we voor de kampeer prijs ook een nachtje het chalet slapen, onze keuze was snel bepaald! Die avond kwam een buslading tienermeisjes in schooluniform ook een avondje naar het resort, Jis was benieuwd wie, waar, en wat ze waren en zij is lekker een avondje met die meiden wezen kletsen. Ze konden allemaal niet van het blonde haar afblijven en stonden verteld dat de vlechtjes niet bleven zitten. Ik besloot dat het voor mij veel beter was om me hier niet tussen te bevinden en bleef lekker binnen met n biertje.

De volgende ochtend 11.00u reden we dan eindelijk de hekken van het Krugerpark door. Helaas hebben we wel eerst een “Wilde-afrikaanse-langs-de-weg-loop-kip” tussen de radiator gekregen en heeft deze kip het niet overleefd. Toen we net de hekken door waren werden we vrolijk begroet door een groep zebra’s de het pad voor onze neus overstaken. Snel na de zebra’s werden de verschillende Afrikaanse dieren in de bosjes rondom de weg gespot. We volgden de zandweggetjes door het park en we werden door een oude wildlifeguru aan de kant gewenkt. Hij vertelde ons dat 5 minuten verder rijden er een groepje leeuwen langs de kant van de weg lag. Wij reden een paar minuten door en hadden al snel door waar de leeuwen moesten zijn, ong 6 auto’s stonden langs de kant van de weg en de meest fantastische camera’s staken uit raampjes en daken. Wij voegden ons bij de groep en schoten ook wat mooie plaatjes. Het eerste dier van de big5 was gespot! Verder op de dag werden verschillende giraffen, gnoe’s, nijlpaarden, vogels, everzwijnen, herten in alle soorten en maten, en vele dieren door ons kundig oog ontdekt. We maakte een stop langs de kant van een van de grote rivieren in het park, de rivier lag in een klein valleitje ong 20 meter lager. We liepen naar de rand toe en zagen een groep van zeker 30 olifanten beneden bij de rivier. (2/5!) 100 meter verder zagen we een paar grote rotsen in de bedding liggen, wat nijlpaarden bleken te zijn, en her en der lag een krokodil. Toch wel een fantastisch beeld om dat allemaal zo te zien. Rond een uurtje of 4 waren we in het kamp midden in het park, Letaba Rest Camp. Dit kamp lag ook mooi aan de rand van een grote rivier waar we ook verschillende dieren in en om het water zagen. Snel ons tentje op gezet naast het hek van het kamp. Het menu voor die avond bestond uit een pasta met een lekkere worst er doorheen gesneden. Terwijl het al donker was begonnen wij met koken, ons worstje bleef niet onopgemerkt want binnen n kwartiertje liep er een hyena langs het hek te patrouilleren in de hoop op een lekker stukje worst. Paar uurtjes na het eten hoorde we iets kraken in de bosjes aan de andere kant van het hek, de bomen begonnen te bewegen en een olifant keek ons recht in de ogen aan aan de andere kant van het hek. Toch wel iets minder lekker geslapen door alle geluiden van de dieren die je ’s nachts dan hoort.
Volgende ochtend ging om 5 uur de wekker, de poorten gingen om 6 uur open en wij wilde vroeg weg in de hoop op wat nachtdieren. In de vroege ochtend reden we de hekken van het kamp uit, helaas zagen we alleen een hyena en duurde het toch zeker 3 uur voordat we weer wat zagen. Omdat we toch alle tijd hadden in het park hebben we bij elk restcamp een lekker bakkie gehaald. We werden wakker op ¾ van het noorden en moesten nu helemaal naar het zuiden, we kwamen dus aardig wat kampen tegen aangezien het park 2x de grootte van Nederland heeft. Tegen de middag kwamen we het 3e dier van de big five tegen, de buffel! Een grote groep stond rustig in de kant de eten. Na weer een lekker stukje rijden waarbij we om het kwartier wel wat zagen stond er een compleet wagenpark langs de kant van de weg. Wij pakten onze camera en tot onze verbazing lagen er 3 cheeta’s te luieren, iets wat best bijzonder is want zo vaak worden ze niet gezien. We hoefden dus alleen nog maar de neushoorn (dachten we, cheeta’s hoort niet bij de big5) En ja hoor, ook die kwamen we tegen. Eerst een jonkie en later, vlak voordat we het park uit reden, stond er een mannetjes neushoorn beneden bij de rivier. Door heel het Krugerpark werden we ingehaald door de meest fantastische 4x4 auto’s met alles erop en eraan, de weg is namelijk vooral gravel met hier en daar lekkere deuken. We snapte al snel waarom iedereen in zo’n auto reed en niet in een volkswagen polo, waar wij in reden, we zijn 2 dagen lang door mekaar geschud in de auto en waren dan ook weer blij toen we op een harde weg reden. Helaas waren we toen uit het Krugerpark waar we ontzettend veel dieren hebben mogen zien.

Vanuit het Kurger was het plan om iets boven Szwaziland te overnachten, blijkbaar reden we harder dan verwacht want voordat we het doorhadden stonden we bij de grens. Nou ja grens, je moet voor de gemiddelde Nederlandse parkeergarage meer moeite doen om binnen te komen. Er werden stempels gezet en een speciaal opgeleide man deed voor ons de slagboom omhoog. We waren in Swaziland! Het was al pikkedonker toen we door de grens gingen, de goede Zuid-Afrikaanse snelweg veranderde in een geasfalteerd boerenweggetje en de halve bevolking dacht dat de berm een wandelpad was. Helaas zijn de Swazimensen ook goed zwart dus ze staat pas op het laatste moment voor je bumper, was weer eens wat anders. We sliepen die nacht in een B&B bij een Nieuw-Zeelands stel, omdat er dus zo weinig licht is in Swaziland was er een ongelofelijk aantal sterren te zien boven ons hoofd. De volgende dag gingen we naar de hoofdstad, Mbabane, hier waren we echt de enige blanke en we stonden redelijk in de spotlight. We liepen over chaotisch marktje waar de marktkramen allemaal zeecontainers waren, een zeecontainer bevatte een barbershop. Met mijn goede idee besloot ik om hier voor jawel €1,80 mijn haar te laten knippen. De Swaziman laat zich blijkbaar alleen kaalscheren want toen ik gebaarde dat ik er maar een klein stukje af wilde wist ie niet wat ie er mee aan moest. Er werd snel een belletje gepleegd en er kwam een vrouwtje aan die mij wel eens zou gaan knippen. Er werd een stoel in de container gezet en ze begon met knippen. De lokken haar werden her en der random weg geknipt met een keukenschaar. Het was zeker een leuke ervaring maar het was niet echt een verbetering zeg maar. Ik bedankte haar voor de moeite en deed snel mijn pet op in de hoop dat het snel zou gaan groeien.
De volgende dag gingen naar de “Sibebe rock trails” ong 40 km buiten Mbabane en een van de of de grootste graniet rotsen wat zo open en bloot ligt. We hebben hier heerlijk gewandeld en liepen langs echte inlandse boerderijtjes waar de hekken nog stokken in de grond zijn. We sliepen die avond in het Milwane natuurpark, hier was een backpackers “Sondzela”wat echt gerund werd door van die echte big mamma’s. Eindelijk een keer een hostel waar de blanken het niet runden. Hier zijn we 2 dagen gaan chillen, bijna niks gedaan en we lieten de big mamma’s lekker voor ons koken. Was ook grappig was was dat er geen grote hekken om Sondzela stonden, wat betekenden dat herten, everzwijnen en zebra’s lekker rond konden lopen. Een meertje verderop, nog in het park, lagen ook nijlpaarden en krokodillen te zonnen. Swaziland is een land wat wij het echte Afrika vonden, niet al te veel blanken en de oude cultuur was hier nog goed zichtbaar.

Nu wel even genoeg geschreven vind ik zo. Zal in de loop van de week nog meer vertellen over de rest. Als je de reusachtige link helemaal onderaan kopieert kun je precies zien waar we hebben rond gereden;) Foto's komen eraan maar die zijn nu in Nederland.
Groeten uit Pretoria!
Max

• 01 September 2013 - 13:28

Nicky:

He Max,

Had je al geprobeerd te bereiken via telefoon, maar dat is helaas niet gelukt. Je schrijft echt zoals je normaal praat en dat is grappig om te lezen. Het ziet eruit alsof je het erg naar je zin hebt. Ik ben blij dat het zo leuk is en kan niet wachten tot het volgende verhaal!

• 01 September 2013 - 21:44

Rene:

Hee Max,

Goed verhaal hoor! Zo te lezen hebben jullie leuke dingen meegemaakt en zochten jullie ook de plekken op waar niet zoveel toeristen komen. Succes komende week bij het begin van je stage.

• 02 September 2013 - 08:43

Frans:

Ha Jiske en Max, Leuk om horen dat het zo'n mooie ervaring is geweest. Mooi verhaal en leuk geschreven. Toy, toy.

• 02 September 2013 - 13:01

Liesbeth:

Hey Max,

Gaaf om te lezen! Jullie hebben inderdaad veel dieren gespot en dat lukt niet altijd. boffen dus. Zal wel even wennen zijn om van dat vrije leventje afscheid te moeten nemen want dat rondreizen is zo leuk. Succes met je stage en leuk om weer iets van je te horen.

Groetjes, Liesbeth

• 02 September 2013 - 23:08

Hans En Petra:

Hoi Max,

Leuk om jullie ervaringen te mogen lezen.
    En nog een lang verhaal ook.
    Hebben ook al je eerste stagedag gelezen.Hopelijk komen er nog veel meer
    verhalen.We wachten af.heel veel succes met je stage Max.

Groetjes Hans en Petra.

• 10 September 2013 - 11:41

José Van Der Mark:

Hoi max,
    En jij maar zeggen dat die verhalen schrijven niks voor jou is...toen ik zag hoe lang het was ben ik er maar even voor gaan zitten. Zal wel een raar gevoel zijn zo"n lange blanke hollander tussen al die zwarte mensen. Ik las ook dat Jaap daar goeie zaken zou kunnen doen met zijn containers. en wat al die dieren betreft...ik zou doodsbang zijn maar het is natuurlijk wel een geweldige belevenis.
    Inmiddels ben je aan het stage lopen en is het over met de pret maar wel superleuk dat het zon leuke vakantie was. Hou je taai!
    Groetjes José